Browarnicy

Piwo to nie jest zupa chmielowa

W poprzednim felietonie zwracałem uwagę na niefortunne wyrażenie “napój złocisty”, tymczasem niedługo później w telewizji śniadaniowej usłyszałem kolejne określenie, które spędza sen z powiek piwowarom, sędziom piwnym czy świadomym degustatorom. Chodzi o słynną „zupę chmielową”. Być może redaktorzy korzystają z materiałów promocyjnych browarów, które „ważą” napój złocisty oraz „zupę chmielową”. Być może producent programu nie miał czasu na interpretację ustawy...
Czytaj dalej

Piwo to nie jest napój złocisty

Przeglądając dzisiejsze wpisy o piwie na portalach mniej lub bardziej znanych, co najmniej dwukrotnie spotkałem się ze sformułowaniem „złocisty trunek”. Być może to określenie stało się już silnym związkiem frazeologicznym i językoznawcy nie mają nic przeciwko nazywaniu stoutów i porterów w ten sposób, ale beergeecy, miłośnicy kraftu czy kultury degustacji nigdy się na to nie zgodzą. Autorzy artykułów z takimi...
Czytaj dalej

Styl czy gatunek piwa?

W poprzednim odcinku przypomniałem okres sprzed piwnej rewolucji w Polsce, kiedy na półkach sklepowych dominowały jasne lagery. To był w zasadzie jeden styl, czyli International Pale Lager, co w języku polskim może oznaczać Międzynarodowy Lager, choć niektórzy mówią Eurolager. Reklamy telewizyjne i prasowe prezentowały jednak zupełnie inny obraz. Obraz bardzo kolorowy i optymistyczny. Piwosz miał wrażenie, że każda przedstawiona marka...
Czytaj dalej

O warzeniu oraz produkcji piwa

Nie mówimy na piwo „napój złocisty”. Nie upieramy się, że piwo to „zupa chmielowa”. Mam nadzieję, że moje poprzednie felietony rozwiały wątpliwości i już nikt nie nawarzy sobie piwa, to znaczy wadliwego piwa… No właśnie. Czy piwo się warzy? Na etykietach wielu piw znajdziemy określenie „tradycyjnie warzone”. Ba! Słownik PWN podaje, że „warzyć piwo” to „produkować piwo”. W języku angielskim...
Czytaj dalej

Nie każdy lager jest pilsem

To nie koniec wyrażeń, słów, zdań czy porównań, które nawet “doświadczonym” piwoszom spędzają sen z powiek. Zastanawiające jest to, że nawet osoba, która przez ostatnie 40 lat wybierała wyłącznie jasne klarowne z pianką (w praktyce najczęściej bez), czyli piwo tzw. “normalne”, nie jest w stanie określić, czy tym ulubionym “normalnym” piwem jest lager czy pils. Zresztą tematu nie ma, bo...
Czytaj dalej

Kodeks Piwa

Nie ma regulacji prawnych, które określałyby co jest kraftem, piwem rzemieślniczym, co piwem „normalnym”, a co napojem piwopodobnym. Ba. Decyzją Trubunału Sprawiedliwości UE sprzed kilkunastu dni piwem może być wszystko co przypomina smak piwa. A co jeśli przedstawicielom władzy sądowniczej kwaśne Lambiki lub słone Gose nie będą przypominać piwa? W różnych zakątkach świata poszczególne stowarzyszenia konsumentów czy producentów proponują własne...
Czytaj dalej

Piwo, napój Wielkopostny

Kończy się Wielki Post. Dla wielu okres wyrzeczeń, ograniczonej konsumpcji, rezygnacji z pewnych przyjemności, na przykład słodyczy i alkoholu. Nie tylko ze względów religijnych. Do podobnej ascezy zachęcają trenerzy personalni, kardiolodzy, dietetycy, psycholodzy czy nawet ekolodzy. Nie przez 40, a 365 dni. Średniowieczni mnisi byliby pod wrażeniem współczesnych rozwiązań, a przede wszystkim skuteczności działań celebrytów oraz influencerów. Nie trzeba już...
Czytaj dalej

Dzień portera bałtyckiego

Które piwo najbardziej kojarzy się z Polską? To pytanie budzi sporo emocji, a nawet prowadzi do małej wojny między zwolennikami poszczególnych dużych marek w stylu lager. Rozejm nadchodzi bardzo szybko, gdy pojawia się informacja, że wcale nie chodzi o tzw. „piwo złociste”, a o coś bardzo ciemnego, treściwego i mocnego. Chodzi o portera bałtyckiego, czyli skarb polskiego piwowarstwa, którego święto...
Czytaj dalej

Piwo świąteczne

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Wraz ze Świętami pojawi się mnóstwo aromatów, smaków, kolorów, a nawet dźwięków, na przykład ognia w kominku czy rozłupywanych orzechów. Zmysły działają na najwyższych obrotach, dlatego kiedy nadejdzie ważny moment degustacji piwa, warto przygotować gatunek, który nie będzie odstawał od reszty. To jest właśnie świąteczny, piwny „pairing”. Jest kilka zasad udanego świątecznego „pairingu”. Piwo możemy...
Czytaj dalej

Lager, czyli rzemieślnicze piwo roku

Listopad jest okresem szczególnym dla piw rzemieślniczych w Polsce. To właśnie w tym miesiącu odbywa się Konkurs Piw Rzemieślniczych w Poznaniu wraz z piwnymi targami. Od 8 do 10 listopada miałem okazję sędziować po raz drugi w tym ważnym międzynarodowym konkursie. Rozstrzygnięcia wydają się zaskakujące, pojawia się mnóstwo pytań, dlatego postanowiłem wyjaśnić pewne wątpliwości, a także zwrócić uwagę na medalistów...
Czytaj dalej

Postawmy na piwną rewolucję!

Kilka dni temu realizowałem firmowy event, na którym pojawiły się piwa świata. Ciekawsze style piwne, jak Gueuze, Russian Imperial Stout, Tripel, West Coast IPA, zostały kupione przeze mnie w specjalistycznym sklepie kilka godzin przed eventem. Ten komfort zakupów i różnorodność wydają się obecnie czymś naturalnym, ale przecież jeszcze 14 lat temu nawet szanujący się sklep mógł zaoferować jedynie podobne do...
Czytaj dalej

Blended czy Single Malt Whisky?

Czasy się zmieniają, my też zmieniamy się z nimi. Wybieramy coraz szlachetniejsze alkohole. Dojrzewamy do nowych aromatów. Oczekujemy wyraźniejszego smaku, więc sięgamy po single Malty. Co to oznacza? Czym się różni single malt od blended whisky? Już sklepy osiedlowe czy dyskonty oferują „uisge beatha”, czyli szkocką wodę życia, za kilkadziesiąt jak i kilkaset złotych. To mogą być Johny Walker Red,...
Czytaj dalej

Jakie piwa powinny się pojawić na Twoim evencie?

Nie tylko DJ czy trio jazzowe, pokaz iluzji, stół z kanapkami, odpowiednią selekcją serów, sałatek, ale coraz częściej barek z alkoholami staje się nieodłączną częścią imprezy dla kluczowych klientów, eventu pracowniczego czy konferencji. Zawsze zachęcam, by obok cateringu czy tak zwanego „stołu konesera” pojawili się specjaliści, którzy wprowadzą gości w świat dymnych nut Whisky z Islay, czy aromatu końskiej derki...
Czytaj dalej